Spoštovani predsednik gospod Janez Janša,

v imenu malih obrtnikov in podjetnikov se obračam na vas s prošnjo za pomoč. Epidemija Covid-19 je prizadela številne male obrtnike in podjetnike, ki so tako rekoč čez noč ostali brez prihodkov, mnogi pa se še vedno soočajo z upadom ali celo izgubo naročil. T.i. korona kriza je dodobra pretresla malo gospodarstvo, pri čemer pa moram pohvaliti ukrepe vlade v protikoronskih paketih, ki so ublažili katastrofalne posledice epidemije na malo gospodarstvo.

Za pomoč gospodarstvu je Slovenski podjetniški sklad (SPS) nedavno objavil Javni poziv COVID19 za nakup zaščitne opreme, na katerega pa se lahko prijavijo le mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj pet zaposlenimi. V okviru poziva za nakup zaščitne opreme bo mikro, malim in srednje velikim podjetjem na voljo skupno 10 milijonov evrov finančnih sredstev za nakup zaščitne opreme, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 7,2 milijona evrov. Posamezno podjetje bo lahko prejelo do 9.999 evrov pomoči, sredstva pa bodo dostopna preko SPS.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo se že minuli teden opozorili, da je poziv SPS diskriminatoren do manjših poslovnih subjektov. SPS ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) smo zato pozvali, da poziv ustrezno popravita in ga namenita tudi podjetjem z manj kot pet zaposlenimi. Odgovorov s strani SPS in MGRT do danes še nismo prejeli, smo pa iz medijev včeraj izvedeli, da SPS javnega poziva ne namerava spreminjati.

Argument SPS, da se s pozivom že sedaj naslavlja zelo veliko ciljno skupino, po moji oceni nikakor ne vzdrži. Mali obrtniki in podjetniki (z manj kot pet zaposlenimi) so ponovno potisnjeni v neenakopraven položaj. Sprašujem se, zakaj mali obrtniki in podjetniki ne bi smeli biti upravičeni do teh sredstev. Tudi oni morajo namreč poskrbeti za svojo varnost in varnost zaposlenih na delovnem mestu. Poleg tega pa so prav mali obrtniki in podjetniki ter samozaposleni najbolj ranljiva skupina, zato bi pričakovali, da bo tudi njim dostopna tovrstna oblika pomoči.

Upam in želim si, da boste, spoštovani predsednik, omenjeni razpis dopolnili in sredstva za nakup zaščitne opreme namenili tudi podjetjem z manj kot pet zaposlenimi. Ponovno pa se je izkazalo, da malo gospodarstvo resnično potrebuje svojega ministra za malo gospodarstvo, ki bi se ukvarjal zgolj s tem segmentom gospodarstva, ki je gonilna sila naše države.

Obenem vam čestitam za uspešen dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji Covid-19. Verjamem, da bodo imeli od tega korist tudi mali obrtniki in podjetniki.

S spoštovanjem,

Brako Meh

Predsednik OZS