Piškotki in njihova uporaba

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Uporabljeni piškotki

 

Vrsta Ime Namen Trajanje Posredovanje tretjim osebam Privolitev uporabnika
 Lastni  PHPSESSID  Zagotavlja delovanje spletne strani  Sejni  Ne  Ne
 Lastni  euCookie  Se naloži, ko v pojavnem oknu izberete, da se strinjate z uporabo piškotkov na naši spletni strani. Shrani si vašo izbiro.  6 mesecev  Ne Ne

Onemogočenje piškotkov:

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

– Chrome

– Mozzila firefox

– Internet Explorer

– Safari

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletnih strani onemogočene oz. omejene.